Producția anuală de smochini a început.
Oferta 2025No products in the cart.
Scurtăm pomii de kaki?
În România, metoda scurtării pomilor de kaki este adesea privită cu reținere, mulți cultivatori fiind de părere că tăierea nu este necesară.
Această abordare conservatoare se bazează pe teama că intervențiile pot destabiliza pomul, însă acest punct de vedere ignoră faptul că lăsarea pomilor necurățați poate crea riscul ruperii ramurilor sub greutatea fructelor.
Chiar dacă există controverse cu privire la scurtarea kaki-ului, rămâne un fapt că acești pomi, încărcați cu fructe până la extrem, sunt expuși la un risc semnificativ de rupere a crengilor.
Tăierea controlată contribuie la o structură mai echilibrată și reduce presiunea asupra ramurilor, prevenind accidentele ce pot compromite întreaga recoltă și sănătatea pomului.
Mai multe despre “tunderea” pomilor găsiti în articolul despre tăierile la kaki, aici ne vom axa pe scurtarea la plantare.
Cum și de ce să scurtăm pomii de kaki?
Importanța scurtării pomilor de jos:
Pomii de kaki sunt destul de sensibili la vânturi puternice, iar în România acest lucru poate fi o problemă majoră!
Prin scurtarea la plantare și modelarea coroanei într-o formă de cupă, pornind de la o înălțime redusă (aproximativ 50 de cm de la sol), pomul devine mai stabil și mai puțin susceptibil la deteriorări cauzate de vânt.
Această practică am prins-o din Italia, unde vântul rupe destul de des pomii de kaki.
O prindere mai bună!
Tăierea sau scurtarea pomilor de kaki joacă un rol important în succesul prinderii acestora, echilibrând raportul între masa de lemn și sistemul radicular.
Kaki-ul este sensibil la mutare și la schimbările de mediu, iar scurtarea pomului ajută la reducerea cerințelor de susținere a masei vegetale de către rădăcini. Astfel, scurtarea reduce stresul transplantării și sporește șansele ca pomul să se adapteze și să se dezvolte armonios în noul sol.
Scurtarea la 50-60 de cm:
Această metodă presupune tăierea trunchiului principal la aproximativ 50 de cm de la sol, la momentul plantării.
Astfel, pomul va forma ramuri mai aproape de sol, ceea ce conferă stabilitate și facilitează întreținerea și recoltarea fructelor.
Avantajele în caz de vânturi puternice:
În zonele cu vânturi puternice, cum sunt unele părți din România, acest tip de tăiere ajută la reducerea riscului de smulgere a rădăcinilor sau de rupere a trunchiului și crengilor principale.
Pomul, fiind mai jos, este mai puțin expus la forțele de sus, rămânând astfel mai sănătos și mai productiv pe termen lung.
Beneficiile formei de cupă:
Forma de cupă, care începe de jos, ajută pomul să crească mai compact și echilibrat.
Acest tip de formă permite ramurilor să se dezvolte în lateral, în loc să crească vertical, ceea ce reduce efectul vântului asupra pomului.
De asemenea, ajută la o distribuire uniformă a greutății fructelor, evitând astfel ruperea crengilor sub greutate.
Scurtarea pomilor de kaki în România și importanța modelării acestora într-o formă adaptată condițiilor de vânt poate fi foarte utilă, mai ales pentru cultivatorii aflați în zone expuse la intemperii.
Continuă lectura cu un articol si videouri despre tăierile la kaki.
Tăierile la Kaki: un mic ghid Sari la videouri Kakiul, fiind un pom fructifer, beneficiază semnificativ de pe urma tăierilor, Read more
Smochinul este un pom fabulos, plin de viață și surprize. Oferă-i sol bun, apă cât trebuie și căldură, iar el Read more
Protejarea Smochinilor în Perioada de Iarnă: Ghid Practic pentru Climă Aspră Smochinii, originari din regiunile mediteraneene, nu sunt pomi foarte Read more
Trebuie să știi: Smochinul este remarcabil prin capacitatea sa de regenerare, chiar și atunci când tulpinile sunt afectate total de Read more