Atenție: Site-ul este doar informativ. Nu oferim produse spre vânzare.
Comunitatea de pe FacebookVara, mai ales în perioadele caniculare, smochinul are nevoie de ceva mai multă atenție, mai ales dacă a început să fructifice. Iată câteva lucruri de care merită să ții cont:
Expunerea la soare
Smochinul are nevoie de soare din plin. Minimum 6–8 ore de lumină directă pe zi sunt esențiale pentru dezvoltarea normală a fructelor. Lipsa expunerii corecte va duce la fructe mici, care nu se coc bine sau chiar lipsa totală a rodului.
Udarea corectă
Pe timpul verii, smochinul trebuie udat regulat. Solul trebuie să fie constant umed, dar nu băltit. Udările rare și adânci sunt de preferat în locul celor dese și superficiale. În cazul plantelor la ghiveci, vei observa că pământul se usucă mult mai repede, deci va fi nevoie de udări mai frecvente.
Fertilizarea
Smochinul nu este o plantă pretențioasă, dar un îngrășământ echilibrat aplicat la începutul verii poate ajuta la o dezvoltare mai viguroasă. Nu exagera cu azotul – în cantități mari favorizează creșterea frunzelor în detrimentul fructelor.
Tăierile
Vara poți elimina crengile rupte, uscate sau afectate, însă evită tăierile masive în această perioadă. Acestea se fac primăvara devreme, înainte ca pomul să pornească în vegetație. În timpul verii, orice tăiere agresivă poate duce la stres sau dezechilibru în creștere.
Dăunători și boli
Este recomandat să verifici regulat frunzele și lăstarii pentru semne de dăunători – afide, păduchi, păianjeni roșii. La nevoie, se pot folosi soluții simple precum săpun horticol sau ulei horticol. De asemenea, rămâi atent la apariția ruginii, petelor maronii sau mucegaiului alb. Prevenția e simplă – udă la bază, nu pe frunze, și evită aglomerarea ramurilor.
Rărirea fructelor
Dacă pomul a legat foarte mult rod, o rărire ușoară poate fi de ajutor. Fructele rămase vor crește mai mari, vor avea o aromă mai bună și pomul va fi mai puțin solicitat în perioada de coacere.
Recoltarea
Pe măsură ce vara avansează, smochinele încep să se coacă. Culege-le când sunt bine colorate, moi la atingere, dar încă ferme. Dacă le lași prea mult, se pot supra-coace sau crăpa. Recoltarea constantă stimulează și apariția de noi fructe.
Tăierile la Kaki: un mic ghid Sari la videouri Kakiul, fiind un pom fructifer, beneficiază semnificativ de pe urma tăierilor, Read more
Smochinul este un pom fabulos, plin de viață și surprize. Oferă-i sol bun, apă cât trebuie și căldură, iar el Read more
În România, metoda scurtării pomilor de kaki este adesea privită cu reținere, mulți cultivatori fiind de părere că tăierea nu Read more
Protejarea Smochinilor în Perioada de Iarnă: Ghid Practic pentru Climă Aspră Smochinii, originari din regiunile mediteraneene, nu sunt pomi foarte Read more