Producția anuală de smochini a început.
Oferta 2025Smochin Dottato Românesc
Soiul Dotatto Românesc este recunoscut pentru gustul său, fiind o alegere populară atât pentru copii, cât și pentru iubitorii de dulce. Fructele sale sunt excelente și pentru uscare! Frunzele sale, mari și lobate, oferă un aspect distinct pomului.
Adaptat pe teritoriul României de sute de ani, acest soi se răspândește încet, dar sigur, și în regiunile nordice și estice ale țării. Pomul crește viguros, robust, rodește foarte repede (1-2 ani) și se adaptează bine la condițiile climatice variate ale României, demonstrând o rezistență crescută la dăunători și boli.
Descriere
Soiul Dottato Românesc
O adaptare locală a soiului White Adriatic, popular cunoscută sub numele de Dottato Românesc (de la Dottato-ul italian), este cunoscută pentru aroma sa distinctă și ușor de recunoscut.
Textura sa este moale iar pulpa este bogată, dulce și suculentă. Soiul este bifer (are două recolte), caracterizat de o rodire precoce și abundentă. Smochinele sunt de dimensiune mare (breba).
Gustul său ușor de plăcut, dulce, cu nuanțe subtile de miere, caramel și note ușoare de nucă, îl face atrăgător pentru consumatori.
Este un fruct versatil și plăcut, potrivit pentru a fi consumat proaspăt, uscat sau folosit într-o varietate de rețete culinare, de la deserturi la preparate sărate.
Dottato românesc este recunoscut ca fiind soiul local adaptat cu cea mai bună rată de uscare. Își evidențiază calitățile și prin gust, fiind o alegere populară atât pentru copii, cât și pentru cei care apreciază dulcele.
Adaptat acum sute de ani pe teritoriul României, acest soi se răspândește încet, dar sigur, și în zonele din nordul și estul țării.
Dottato Românesc este adesea folosit împreună cu soiul Svinița-1 în renumita dulceață de la Svinița (localitatea situată pe Clisura Dunării si recunoscută pentru festivalul smochinilor). Această combinație aduce împreună arome și texturi unice, contribuind la deliciul și popularitatea dulceții locale. Smochinele Dottato Românesc, cu aroma lor distinctă și gustul dulce, se îmbină perfect cu caracteristicile specifice ale soiului Svinița-1, rezultând într-un produs final apreciat de localnici și de cei care vizitează festivalul sau regiunea.
Puieții de Dottato Românesc
Sunt obținuți local prin metode naturale ( butasire ). Au avut rezultate remarcabile în ceea ce privește creșterea și fructificarea, conform feedback-ului primit de la clienți.
Puieți de doar o palmă au crescut si fructificat în primul an.
Aceste observații oferă o perspectivă valoroasă asupra adaptabilității și potențialului acestui soi, precum și a condițiilor locale favorabile care contribuie la succesul lor.
Puieții noștri cresc și sunt disponibili de la butași înrădăcinati (15-25 cm) în Aprilie până la pomișori de 0.8-1.2 metri în toamnă.
Alegerea soiurilor locale de smochini, cum este Dottato Româniesc, oferă numeroase avantaje fiind deja bine adaptate la solul și clima din România, ceea ce reduce spre zero necesitatea tratamentelor chimice și limitează numărul intervențiilor de îngrijire.
5 review-uri pentru Smochin Dottato Românesc


Cristi Predoiu –
Foarte bun smochinu’ frate! Creste repede n-ai treaba l-am pus acum 2 ani si parca zici că-l trage cineva din pamant. are gust dulce ca mierea, numa bun sa l maninci direct. Respect Marius, se vede că stii ce faci!
Adi –
N-am crezut că smochinii pot fi așa dulci
Ion Caram –
Dn Marius face o treaba excelenta
Maria Codrea –
Prindere imediat, creștere rapidă și gust dulce rău, parcă un prea rău dar mie imi place.
Mărin Pană –
L-am luat de la dn Marius, om de cuvânt! Smochinu a prins din prima, nu mofturi ca alte plante.
Gustul e bombă – dulce de-ți vine să-l pui pe pâine!
Mulțam domnu Marius! Să-ți dea Dumnezeu sănătate!